SAMSUN İLÇELER

Terme; şehir merkezinden 57 km uzaklıktadır. Sahile 5 km uzaklıkta ilçe merkezi olmuştur. Alaçam; Samsun`un 78 km batısında bir ilçedir. İlçenin Geyikkoşan sahili, temiz kumsalı, çınar, kavak ve taflan ağaçlarından oluşan güzelliği ile denize girmek için idealdir. Asarcık; şehir merkezinin 44 km güneyinde yer almaktadır. İlçede bulunan 1180 yılında inşa edilmiş olan Gökgöl Cami, ahşap cami mimarisi tarzına güzel bir örnek teşkil etmektedir. Bafra; şehir merkezine uzaklığı 51 km`dir. İlçedeki kaya mezarları, camiler, hamamlar ve çeşmeler görülmeye değer eserleridir. Çarşamba; şehir merkezine uzaklığı 37 km`dir. İlçede ilk Tunç çağı yerleşmeleri olan Tepecik, Kilise Tepe, Tünbü Tepe höyükleri tespit edilmiştir. Havza; İlçenin Samsun`a uzaklığı 86 km`dir. İlçede termal turizm de önemli bir yere sahiptir. Ondokuzmayıs; şehir merkezine 33 km uzaklıktadır. Nebyan Ormanları ve çevresi doğal güzelliğinin yanı sıra ilçede yapılan yayla şenliklerine de mekan oluşturur. Vezirköprü; şehir merkezine uzaklığı 116 km`dir. Fazıl Ahmet Paşa Cami ve Bedesteni ile Taşkale Cami ilçedeki önemli eserlerdendir. Yakakent; şehir merkezine uzaklığı 84 km`dir. İlçe doğal güzelliklerin zenginliği ile göze çarpar.

Samsun, Türkiye`nin büyükÅŸehir  statüsündeki otuz biridir. Karadeniz bölgesinndeki Orta Karadeniz Bölümü`nde, Türkiye coÄŸrafyasının  en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. On yedi ilçesi ve 1.247 mahallesi bulunan Samsun, 1.348.542 kiÅŸilik nüfusuyla bölgenin en yüksek, Türkiye`nin ise on altıncı en yüksek nüfuslu ilidir. DoÄŸusunda Ordu , güneyinde Tokat ve Amasya, batısında ise Ã‡orum ve Sinop illeri ile çevrili olup kuzeyinde Karadeniz bulunur. Karadeniz Bölgesi`nin eÄŸitim, saÄŸlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en geliÅŸmiÅŸ ÅŸehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir. "Karadeniz`in BaÅŸkenti" ve "Atatürk`ün Åžehri" olarak tanıtılmaktadır.

YerleÅŸim geçmiÅŸi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun`da varlığı bilinen en eski halk MÖ 12. yüzyıla kadar burada bulunan KaÅŸkalardır . KaÅŸkaların ardından  Hitit  dönemini yaÅŸayan ÅŸehir, MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında birkaç kez el deÄŸiÅŸtirmiÅŸ ve devamında Pers hâkimiyetine girmiÅŸtir. Perslerin ardından Makedonya ,Pontus,Roma,Bizans  egemenliÄŸi gören Samsun, bunların ardından bir  Ceneviz kolonisi haline gelmiÅŸtir. Bu dönemde DaniÅŸmendliler BeyliÄŸi  tarafından kuÅŸatılan ÅŸehir alınamamış ve ÅŸehrin hemen yanına "Müslüman Samsun" adıyla yeni bir ÅŸehir kurulmuÅŸtur. 1.Mehmet dönemine dek iki Samsun ÅŸehri de varlığını sürdürmüş, bu dönemde her iki ÅŸehir de  Osmanlı Devletine raklarına katılarak birleÅŸtirilmiÅŸtir. 1422-1428 yılları arasında  KubadoÄŸulları  eline geçen Samsun, 1923 yılında  Türkiye Cumhuriyeti İlanına  dek Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Türkiye`nin kurulmasına dek uzanan 19 Mayıs 1919`da  Mustafa Kemal`in Samsuna çıkışıyla baÅŸlayan sürecin baÅŸlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun 19 Mayıs Atatürk`ü Anma Gençlik ve spor Bayramı`na ev sahipliÄŸi yapmaktadır. Buna izafeten resmî mahiyete sahip "GüneÅŸin DoÄŸduÄŸu Åžehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun`un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır.

9.725 km² alanda kurulu olan Samsun`daki nüfus yoÄŸunluÄŸu 148 kiÅŸidir. CoÄŸrafyanın %45`ini daÄŸlar, %37`sini platolar, %18`ini ise ovalar meydana getirmektedir. En yüksek noktası 2.062 m`lik AkdaÄŸ`dır. Sahil ÅŸeridinde tipik  Karadeniz iklimin görüldüğü ilin iç kısımlarına doÄŸru  karasal iklim  ağırlık kazanmakta olup ortalama yıllık sıcaklık 14,5 Â°C`dir. Su varlığı açısındansa özellikle Kızılırmak  ve  YeÅŸilırmak  Ã¶nemli nehirler olup oluÅŸturdukları deltalar ile yoÄŸun tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesini saÄŸlamaktadırlar.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilin topraklarının %47`si hâlen tarım amaçlı kullanılmaktadır. Günümüzde ekonomik etkinlik büyük oranda ticare ve sanayiye   dayalıdır, tarım ve hayvancılığın ağırlığı ise giderek azalmaktadır. Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi`ni iç Anadolu Bölgesi ve  DoÄŸu Anadolu Bölgesi`ne  baÄŸlayan Samsun aynı zamanda bir liman ÅŸehri ve geniÅŸ hinterlandı ile bir lojistik noktasıdır. Samsun ve civarındaki kamu ile özel sektör yatırımları zaman içerisinde baÅŸka illerden nüfus göçünü teÅŸvik etmiÅŸtir. 1927 yılındaki cumhuriyet döneminin ilk nüfus sayımından günümüze nüfusu %392 oranında artmıştır. Aldığı göçler nedeniyle karmaşık bir folklorik yapısı bulunan Samsun`da dil, halk oyunu ve yemek gibi halk kültürüne dair alanlarda bu yapısı hissedilmektedir. Åžehir siyasi açıdan muhafazakardır  ve ağırlıklı olarak saÄŸ partilere oy vermektedir.

 

Son Güncelleme : 15.05.2020 00:02:55

1 2 3 4 5--- 59 60 61 Sonraki