BALIKESİR HALK SANATLARI
1-) Yağcı Bedir Halıları: Yağcıbedir Halılarının iki önemli özelliği vardır.Bunlardan biri doğal bitki yaprağı ve köklerinden elde edilen “kök boya” adı verilen boyalarla boyanmış ipleri diğeri ise özgün motif kullanımıdır.
2-) Zili/Sili: Kullanılan motif isimleri: beyaz tabak, Gök tabak, çıyan ağım, tavuk ayağı ve yedi baladır.
3-) Bez Dokuma: Genelde ev sakinleri ve marangoz iş birliği ile yapılan dokuma tezgâhları bu köylerde hemen hemen her evin bir odasında yer almaktadır.
4-) Şayak-Aba Dokuma: Genellikle giysi olarak kullanılmaktadır.
5-) Keçe Yapımı: Keçe hammaddesi yün olan, yünün sabunlu su ile ıslandırılıp birçok işlemden geçirilerek dövülmesi ile oluşturulan bir kumaştır.
6-) Oya Yapımı: Oya; iplik, boncuk, pul gibi gereçlerle tığ, iğne, mekik, firkete ve şiş kullanılarak çeşitli tekniklerle yapılan el sanatı ürünüdür.
7-) Çömlek Yapımı: Çömlek yapımı için uygun toprağın alınarak sulanıp çiğnenmesi ve yoğrulması ardından motorlu çark üzerine konulup el ile şekil verilmesi ile oluşturulan eşyalara çömlek denilmektedir.
8-) Ağaç İşleri: Ağaçtan yapılan eşyalar; Kaşık, oklava, kirkit, ağızlık ve bastondur.
9-) At Arabası Yapımı: Otomobil, motor gibi taşıt araçlarının çıkmasıyla önemini kaybeden at arabası yapımı yörede günümüzde yalnızca Susurluk İlçesi’nde yapılmaktadır.
10-) Yorgan Yapımı: Teknolojinin gelişmesi, hazır çeyiz, hazır yorgan, hazır yastık gibi yapıtlar bu sektörün hızla ilerlemesi yorgan sanatını olumsuz etkilemiştir.
Son Güncelleme : 9.03.2018 11:17:55