PROMOSYONUN TARİHİ
Türk basınının günümüzde bilinen bazı önemli sıkıntıları vardır. Bunlar; tiraj yetersizliği, promosyon, ekonomik sıkıntılar, Anayasa ve basın kanunundaki bazı maddeler ile hükümetler tarafından zaman zaman alman demokratik olmayan sansür kararlan ve asparagas haberlerin varlığı ile basın çalışanlarının sorunlarıdır. Bunları bünyesinde barındıran da statükocu yaklaşımdır.
1. ve 2. Meşrutiyet, 1928 Harf inkılabı ve çok partili sisteme geçilmesi ile 196O`lı yıllar basınımız için olumlu ve önemli kararların alındığı dönemlerdir. Buna rağmen, istibdat dönemi, tek partili yular, 27 Mayıs 1960,12 Mart 1970 ve 12 Eylül 1980 dönemleri ise basının darbe aldığı, sansüre en çok uğradığı, gazetecilerin yargılandığı, gazetelerin matbaalarda toplatıldığı talihsiz dönemlerdir. Bu yüzden, basınımızın ekonomik ve sosyal yönden gelişemediğini söyleyebiliriz.
Bugünkü basının sıkıntılarının altında toplumsal gelişmelere ve değişimlere ayak uyduramaması yatar. Tiraj yetersizliği, asparagas haberler yüzünden gazetelere şüpheyle bakılması, gazetecilerin siyasi ve işveren baskısı altında olmalarıda sorunların bir başka boyutudur.
Hükümet programlarında basına ve basın çalışanlarının problemlerine usulen yer verildiği görülür.
Türk basın tarihinde, çeşitli sebeplerden dolayı kapanan gazete sayısı oldukça fazladır. Bunun ana nedeni de finans ile iktidarların demokrasi dışı uyguladığı kararlardır. *B
Son Güncelleme : 20.11.2017 10:52:30